14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDe la fast-food la spital

De la fast-food la spital

Opt persoane din Caracal au ajuns la spital săptămâna trecută, după ce au consumat produse de la un fast-food situat în Piaţa Victoriei, în apropierea primăriei.

OLT. În timpul desfăşurării anchetei epidemiologice s-a dovedit că, în cursul zilei de 10 septembrie, aproximativ 30 de persoane au consumat produse de la fast-food-ul aparţinând societăţii comerciale „Manexpres“ SNC, 22 dintre ele neprezentând însă semne de toxiinfecţie alimentară, iar alt consumator fiind tratat la domiciliu. Produsele care i-au băgat pe clienţi în spital au fost: carne de pui, salată de varză, maioneză, salată de roşii, hamburger. A doua zi, unii consumatori s-au prezentat de urgenţă la Spitalul Municipal Caracal, acuzând stări de vomă, febră, scaune diareice, vărsături, dureri abdominale, dureri colicative (în cel mai grav dintre cazuri), fiind internaţi în Secţia infecţioase. Bolnavii, clienţi ai fast-food-ului, au continuat să vină la spital până joi, 13 septembrie, când a fost internat ultimul caz. Doi dintre pacienţii internaţi au vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, trei, între 25 şi 34 de ani şi alţi trei, între 35 şi 44 de ani. Cei mai mulţi sunt salariaţi care lucrau la obiective din apropierea fast-food-ului, unii dintre pacienţi fiind chiar angajaţi ai Primăriei Caracal. Sursa este o angajată a fast-food-ului, Silvia Zlătaru, de 26 de ani, din Caracal, purtătoare de salmonelă, care era vizată încă de anul trecut, când, pe 14 iunie, a fost depistată pozitiv de laboratorul ASP din Caracal cu aceeaşi bacterie. Atunci a început tratamentul, iar după două săptămâni a prezentat alte trei probe, negative.

Conform declaraţiilor directorului executiv-adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Marinela Madan, în acest an, în aprilie, salariata a efectuat controlul medical periodic, prezentând analize în urma probelor lucrate de laboratorul SC Elite SRL (deşi tarifele sunt mai mari în sectorul privat), rezultatele fiind negative. În trimestrul III, controlul medical periodic ar fi trebuit să se repete, lucru care nu s-a mai întâmplat (e drept, patronul ar mai fi avut, la momentul producerii toxiinfecţiei alimentare, încă 20 de zile de graţie).

 

Obiectivul a fost închis, iar patronul, amendat

 

În urma acestui eveniment, inspectorii sanitari au efectuat un control, în urma căruia au dispus suspendarea temporară a activităţii începând cu 14 septembrie (intervenţia în focar a avut loc pe 13 septembrie). Patronul a primit două amenzi, în valoare de 4.000 şi 500 de lei, pentru nerespectarea regulilor fundamentale de igienă (cel mai probabil, angajata a folosit grupul social şi nu şi-a mai spălat mâinile când s-a întors să pregătească produsele) şi, respectiv neefectuarea controlului medical periodic al angajaţilor. Probele recoltate în timpul desfăşurării anchetei epidemiologice au fost transmise pentru confirmare la Institutul „Cantacuzino“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS